Nieuws

Tbs voor Cas, die zijn eigen moeder doodde

Tbs voor Cas, die zijn eigen moeder doodde: ‘Hij heeft veel levens veranderd. Voor ooggetuigen, zoals de achterneef, politie en ambulancepersoneel, was het schokkend’

BRON: DE LIMBURGER, DOOR RIK VAN HULST EN REMCO KOUMANS

In een psychose doodde Cas A. (26) zijn moeder bij een familiebezoek in Venlo. Donderdag kreeg hij tbs met voorwaarden opgelegd door de rechtbank in Roermond.

Het Openbaar Ministerie stelde twee weken terug dat A. verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn geweest en eiste drie jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag. De o!cier van justitie vond dat Cas A. er niets aan had gedaan om de psychose te voorkomen.

Volgens de rechtbank heeft A. zijn moeder opzettelijk om het leven gebracht, maar was hij tijdens de daad volledig ontoerekeningsvatbaar.

Gruwelijk

Op de fatale avond, zaterdag 29 augustus, was de student uit Den Haag ervan overtuigd geraakt dat zijn moeder (57) moest sterven zodat de wereld niet verging. Hij bracht haar om het leven door met een keukenmes haar keel door te snijden; ook verminkte hij haar op gruwelijke wijze.

Experts concludeerden dat de dood in het geheel niet aan A. was toe te rekenen vanwege de ernstige psychose waarin hij verkeerde. Die was zeer waarschijnlijk ontstaan door drugsgebruik, in combinatie met de langdurige isolatie waarin hij sinds de lockdown zat en het bovenmatig mediteren en sterke afvallen. A. blowde veel en had op de zondag voor de moord tru“els gebruikt, waarna hij de hele week al overspoeld werd met waanideeën.

Zijn advocaat, Lotna Kleczewski vroeg de rechtbank twee weken geleden tbs met voorwaarden op te leggen.

Levens veranderd

Volgens de rechtbank is van moord geen sprake, omdat niet bewezen kan worden dat A. zijn moeder met voorbedachten rade om het leven bracht. Tbs met voorwaarden volstaat om de risico’s in te perken, zei de rechter.

„Cas A. heeft veel levens volledig veranderd”, sprak hij. „Voor ooggetuigen, zoals de achterneef, buurtgenoten, de agenten en het ambulancepersoneel was het schokkend. Een gebeurtenis als deze brengt gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de samenleving. A. heeft daarnaast groot verdriet toegebracht aan nabestaanden, maar zal zelf ook de rest van zijn leven moeten leven met wat hij zijn moeder heeft aangedaan.”