Acht jaar voor poging tot moord op oom en tante

Eis: acht jaar voor poging tot moord op oom en tante
Tegen Sjang J. (57) uit Venlo is acht jaar celstraf geëist omdat hij in juni geprobeerd zou hebben om zijn oom en tante te vermoorden op een woonwagenkampje aan de Louisekampstraat in Venlo.

Officier van justitie Monique Smits acht bewezen dat J. na een telefonische ruzie met zijn oom met een geladen pistool naar het woonwagenkampje is gereden. De familieleden wonen daar vlakbij elkaar. J. kwam aanrijden terwijl hij het wapen uit zijn raam hield en schoot eenmaal aangekomen meermaals op de auto waarin zijn oom en tante net waren gestapt. In een portier werd één kogel teruggevonden. Ook schoot J. meermaals op zijn familieleden toen deze snel wegreden van het kamp. Daarna nam J. de woonwagen van zijn oom en tante onder vuur. Op diverse plaatsen in de woning werden kogels gevonden. Volgens Smits is op 11 juni zeker negen keer geschoten door J.

Ruzie

J., eigenaar van een recyclingsbedrijf, en zijn oom kregen ruzie om een container aluminium. Volgens J. ging dat slechts om een paar tientjes. J. stelt dat zijn oom tegen hem zei dat hij hem, zijn vrouw, gehandicapte zoon en medewerkers van het bedrijf ging vermoorden. Volgens officier van justitie Smits zou J. in het telefoongesprek met zijn oom juist hebben gezegd dat hij zijn familielid zou doorzeven en kapotschieten. Volgens justitie zei J. ook tegen iemand anders dat hij zijn oom ging doodschieten. Die laatste verklaarde dat hij na de schietpartij, toen hij voor het politiebureau aan de Rijnbeekstraat stond, nogmaals telefonisch door J. met de dood werd bedreigd. Na de schietpartij verzamelde J. een aantal hulzen en gooide die in een kliko.

Door die gedragingen van J. is officier Smits ervan overtuigd dat het J.’s doel was om zijn oom en tegelijkertijd zijn tante te vermoorden. “Dit was een vrij impulsieve daad, maar J. had op meerdere momenten andere keuzes kunnen maken. Hier hadden twee mensen dood kunnen zijn.” Smits eiste een iets lagere straf omdat uit een psychologisch rapport blijkt dat J. kampt met een lichte verstandelijke beperking.

Stukgemaakt

J. zei dat hij zich een groot deel van de gebeurtenissen op 11 juni niet meer kan herinneren maar dat hij wel spijt heeft. Volgens J. heeft zijn oom “in dient minuten zijn hele leven stukgemaakt.” J.’s advocaat Marcel Heuvelmans betoogde dat bij J. geen sprake was van voorbedachten rade. “Door de bedreiging ging er een knop om en had hij geen gelegenheid meer om na te denken. Zijn gezin is het allerbelangrijkste voor J. Het lukt hem niet om weloverwogen te handelen in complexe situaties.” De advocaat stelde dat J. hoogstens straf zou kunnen krijgen voor bedreiging, vernieling van de woonwagen en vuurwapenbezit. Hij vroeg om een deels voorwaardelijke celstraf, als de rechtbank J. zwaarder wil straffen, vooral met het oog op J.’s gehandicapte zoon wiens dagelijkse patroon door de arrestatie van zijn vader is doorbroken. De uitspraak volgt op 1 maart.

Zijn gezin is het allerbelangrijkste voor J. Het lukt hem niet om weloverwogen te handelen in complexe situaties.

Marcel Heuvelmans, advocaat van J.