OM treft schikking in fraudezaken Oirschotse autohandelaar Jan L.

Bron: ED, door Mark Wijdeven

DEN BOSCH/OIRSCHOT – Autohandelaar Jan L. heeft een schikking getroffen voor fraude bij zijn bedrijf Carstore in Oirschot. De 44-jarige verdachte accepteert onder andere een boete van het Openbaar Ministerie (OM). Ook met de Belastingdienst en de curator van het failliet verklaarde autobedrijf is een regeling getroffen over de miljoenenschuld.

Het exclusieve autobedrijf van Jan L. in Oirschot verkocht peperdure auto’s en rekende ook veel criminelen tot de klantenkring. In 2014 was Carstore doelwit van een aanslag. Er reed een auto tegen de gevel van de zaak en er ontstond brand. Niet veel later werd op de oprit van het huis van Jan L. een auto in brand gestoken. Op de dag dat Carstore in 2015 failliet werd verklaard, maakte de politie bekend dat Jan L. wordt verdacht van fraude bij de in- en verkoop van auto’s.

Informatie van politiemol

In zijn administratie vonden agenten vijfduizend pagina’s geheime informatie die door politiemol Mark M. illegaal was gekopieerd uit het politiesysteem. Door de vondst ging de zaak tegen de politiemol rollen. Ook in die strafzaak werd Jan L. verdacht maar niet voor de rechter gebracht.

Curator Reinoud van Oeijen die het faillissement van het autobedrijf heeft onderzocht, onthulde een paar dagen geleden in zijn laatste verslag dat er een regeling is getroffen met Jan L. ,,De regeling is onderdeel van de getroffen regeling met de Belastingdienst en het OM’’, schrijft hij.

Vooral fraudezaken

Het OM bevestigt dat er boete is overeengekomen maar wil verder nog niet veel kwijt over de schikking. ,,Wat het OM betreft, krijgt de verdachte een geldboete voor vier feiten, vooral fraudezaken’’, laat een woordvoerder weten in een korte verklaring.

Om welke misdrijven het precies gaat wil het OM niet zeggen. Ook over de exacte hoogte van de boete doet het OM nog geen mededelingen omdat de schikking nog niet definitief is afgehandeld. De woordvoerder denkt meer te kunnen zeggen als dat over een paar maanden wel is gebeurd. 

Waarom is gekozen voor een schikking en niet voor een strafzaak blijft eveneens schimmig. ,,Wij hebben goed nagedacht over een goede afdoening van deze zaak, zoals we dat bij iedere zaak doen.’’

Advocaat Marcel Heuvelmans van de autohandelaar gaat helemaal niet in op vragen.

Vergoeding aan schuldeisers

De totale schuld van Carstore was opgelopen tot ongeveer 11 miljoen euro. Met 9,5 miljoen euro was de Belastingdienst de grootste schuldeiser.

Hoeveel Jan L. betaalt aan de Belastingdienst is niet bekend. De curator heeft afgedwongen dat er ook een vergoeding komt voor kleinere schuldeisers zoals de bank en leveranciers. Hoeveel zij tegemoet kunnen zien wil de curator niet zeggen. Hij benadrukt dat het lang niet genoeg is om het volledige verlies van de gedupeerden te compenseren.