Jarenlange celstraffen geëist voor transporteren duizenden kilo’s apaan naar Venlo

Jarenlange celstraffen geëist voor transporteren duizenden kilo’s apaan naar Venlo

Voor hun betrokkenheid bij het transport van duizenden kilo’s apaan, een grondstof voor synthetische drugs, zijn tegen vier verdachten donderdag celstraffen geëist van bijna 2,5 tot bijna vijf jaar.

Als in januari 2013 de Duitse politie een container doorlicht in de haven van Hamburg, blijkt die niet alleen waspoeder te bevatten, maar ook duizenden kilo’s apaan, een grondstof voor synthetische drugs. Duidelijk wordt dat er nog twee transporten onderweg zijn, en besloten wordt die transporten te observeren. Dat leidt op 29 januari 2013 tot het aantreffen van waspoeder en 10.000 kilo apaan in een loods aan de Bevrijdingsweg in Venlo.

Verdachten

Een maand later wordt opnieuw een container vanuit Hamburg, via Tsjechië naar Nederland vervoerd. Langs de A67 bij Lierop wordt het transport door de politie onderschept. De inhoud is opnieuw waspoeder en bijna 10.000 kilo apaan. Vier verdachten moesten zich uiteindelijk donderdag voor de rechtbank in Roermond verantwoorden.

Termijn

Tegen de 50-jarige Erik van der K. werd de hoogste celstraf geëist: 58 maanden. Hij was volgens justitie bij twee transporten betrokken als beveiliger, waarbij hij een wapen voorhanden had. Ook zou hij de transporten mede hebben opgezet. Zijn advocaat, Marcel Heuvelmans, had voor de eis geen goed woord over. Niet alleen omdat zijn cliënt ontkende te weten dat er apaan werd vervoerd en wat je met apaan kunt doen, maar ook omdat er inmiddels al zes jaar zijn verstreken. „De redelijke termijn voor vervolging is veel te ver overschreden. Zijn gezin gaat hier al jaren onder gebukt.” Hij pleitte voor een straf gelijk aan het voorarrest van negen maanden.

Medeverdachte Johannes van V. (54), huurder van de loods in Venlo, hoorde vier jaar celstraf tegen zich eisen. Ook hij ontkende elke betrokkenheid. Tegen twee andere verdachten werd respectievelijk 39 en 29 maanden celstraf geëist. Zij waren niet in de rechtbank aanwezig.

De redelijke termijn voor vervolging is veel te ver overschreden. Zijn gezin gaat hier al jaren onder gebukt.

Marcel Heuvelmans, advocaat van Erik van der K.