Forse celstraffen geëist  in ‘demonen-zaak’

Forse celstraffen geëist vanwege mishandeling kind in ‘demonen-zaak’

Justitie eist jarenlange celstraffen tegen een vrouw (25) en man (29) uit Venlo en een vrouw (40) uit Schoonhoven. Het drietal zou het zoontje van de 40-jarige jarenlang hebben mishandeld. De zaak zorgde vorig jaar voor commotie toen de moeder verklaarde dat haar zoontje bezeten was door een djinn, een islamitische versie van een demon.

De mishandeling van de inmiddels 10-jarige jongen, die uit huis werd geplaatst, kwam aan het licht door een foto waarop te zien was dat hij er slecht uitzag. Hij zat onder de blauwe plekken en littekens. Volgens justitie deels doordat hij mishandeld is door zijn moeder en haar vrienden uit Venlo. Hen wordt onder meer verweten dat het jongetje zijn handen in een hete oven moest steken, boven het fornuis moest houden en tot bloedens toe wattenstaafjes in zijn oren kreeg geduwd.

Ook zou hij zijn geslagen met een riem, moest hij naakt op het balkon staan en zou er peper in zijn neus zijn gespoten. De Marokkaans-Nederlandse moeder hoorde vijf jaar celstraf tegen zich eisen, evenals de vrouw uit Venlo. Tegen haar ex-man uit Venlo eiste justitie vier jaar.

Demonen

De zaak zorgde vorig jaar voor ophef toen de moeder tijdens de regiezitting en in de media verklaarde dat haar zoontje bezeten was door een djinn (demon). Het kind zou handelingen hebben moeten ondergaan om die uit te drijven.

Tijdens de inhoudelijke behandeling woensdag kwam de djinn-kwestie kort aan de orde, maar speelde geen hoofdrol. Wel verklaarde de moeder dat ze haar zoontje had zien veranderen. Hij werd soms agressief. Toen ze in haar omgeving om hulp vroeg, onder meer bij de imam, werd haar verteld dat hij bezeten was door een demon. Om die te verdrijven moest ze onder meer de Koran voorlezen en een cd afspelen. Dit gebeurde in Venlo bij de vrienden van de moeder. Daar verbleef ze vaker en liet ze haar zoontje achter als ze moest werken.

Volgens de advocaat van de moeder, Anis Boumanjal, zou de Venlose verdachte het kind hebben gemanipuleerd. Zo moest het jongetje net doen alsof hij epileptische aanvallen had, dat bijdroeg aan het idee dat het kind bezeten zou zijn.

Boumanjal vond de strafeis, evenals de andere raadsmannen, buitenproportioneel.

Marokkaanse chips

De moeder ontkende tegenover de rechtbank in Roermond dat ze haar zoontje heeft mishandeld. Voor een deel van het door deskundigen aangetroffen letsel legde ze een verklaring af, die niets met een djinn-uitdrijving te maken had. Zo zouden de verwondingen op de hand van haar zoontje zijn ontstaan na een incident in de keuken. Tijdens het bakken van ‘Marokkaanse chips’ zou er hete olie op zijn handen zijn gekomen. De wattenstaafjes gebruikte ze enkel en alleen om de oren schoon te maken, aldus haar verklaring.

De 29-jarige man uit Venlo ontkende iedere betrokkenheid. De Venlose vriendin van de moeder was niet aanwezig.

Aansteker

De officier van justitie, die in zijn requisitoir niets zei over de djinn, geloofde niet dat de verdachten onschuldig waren. „We hebben een verklaring van een kind dat zegt dat hij wel duizend keer met een wattenstaafje in het oor is geduwd. Ook door zijn moeder. Als het niet lukte, gingen de andere twee op hem zitten en bonden ze hem vast. Tussendoor lieten ze hem afkoelen onder een koude douche. Ook werd hij geslagen met een riem.” De Venlose vrouw zou hem daarnaast ook nog hebben verbrand met een aansteker.

Uit telefoontaps door de politie blijkt tevens volgens het Openbaar Ministerie dat de drie de verklaringen op elkaar afgestemd zouden hebben. De officier noemde deze dan ook ‘leugenachtig’.

Klacht

Tot woede en verbazing van de advocaten in de rechtszaal, verzocht de officier van justitie, na de eis te hebben uitgesproken, het drietal direct gevangen te nemen. Hij had vernomen dat de niet-aanwezige verdachte bevallen was van een kind en achtte het recidivegevaar daardoor aanwezig. De rechtbank ging hier niet in mee. Advocaat Marcel Heuvelmans, die de 25-jarige verdachte bijstaat, had eerder in vertrouwen medegedeeld dat zijn cliënt niet aanwezig kon zijn vanwege privéredenen. De officier negeerde dat verzoek door tijdens het requisitoir uit de school te klappen. Dit tot woede van Heuvelmans die zegt een klacht in te gaan dienen.

De uitspraak in de zaak is op 20 maart.

Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190220_00093426/djinn-proces-fikse-celstraffen-geeist-tegen-moeder-en-twee-andere-verdachten-wegens-mishandelen-jongen