Venlo komt nooit meer af van de Bende

Venlo komt nooit meer af van de Bende
Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Venlo wakker werd met het schokkende nieuws dat het echtpaar Ferda en Sjeng van Rijn op carnavalsdinsdag was vermoord. Later bleken zij het slachtoffer te zijn van wat de Bende van Venlo zou gaan heten.

Op carnavalsdinsdag wordt het bejaarde echtpaar in koelen bloede omgebracht tijdens een roofoverval. De buit: 500 gulden. Venlo, dat die avond nog massaal vastelaovend aan het vieren is, ontwaakt de volgende ochtend geschokt.

Venlose zaak bepaalde carrières advocaten

Voor de Venlose strafadvocaat Marcel Heuvelmans was de Venlose Zaak carrièrebepalend. Heuvelmans had een cliënt uit de Turkse tak van de criminele groep. In eerste aanleg werd de cliënt door de rechtbank in Roermond vrijgesproken, in hoger beroep deelde de rechter in Den Bosch celstraffen uit van zes jaar.

Voor Heuvelmans betekende het een vliegende start als beginnend advocaat. “Ik zal een jaar of 29, 30 zijn geweest. Opeens stond er een Turkse familie in het kantoor. Of ik hun vader wilde verdedigen. Voor ik het wist, stond ik als broekie onder enorme mediabelangstelling tussen erkende raadsmannen als Max Moszkowicz, Theo Hiddema en Henk van Dijk. De crème de la crème van strafpleitend Nederland. Ik herinner me nog goed dat we samen één front vormden, we hadden allemaal hetzelfde doel. Moszkowicz heb ik nog een dienst bewezen. Op een vrijdag was hij eigenlijk als laatste aan de beurt met pleiten. Ik was vóór hem en ik had een pleitnota van minstens vijftig pagina’s. Daardoor zou hij het begin van de sabbat missen. ‘Meneer Moszkowicz’, zei ik. ‘Wilt u misschien vóór mij? Dan haalt u de sabbat nog.’ Toen hebben we geruild.”

De zaak rond de Bende van Venlo was een perfecte leerschool, aldus Heuvelmans. “Ik weet nog dat na mijn pleidooi een raadsheer naar me toe kwam. ‘Goed betoog’, zei hij, ‘Maar het kon zeker de helft korter’. Dat heb ik tot op de dag van vandaag onthouden: minder zijpaden bewandelen.”

Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190215_00092680/venlo-komt-nooit-meer-af-van-de-bende-4-regels